PPI یا قیمت تولید کننده یکی از شاخص های (Index) مهم در بازار فارکس است که به صورت ماهیانه در تقویم های اقتصادی گزارش می شود. با تحلیل این شاخص میتوان میزان تورم را اندازه گیری نمود (یک شاخص پیشرو است) و بر روی کل بازارهای مالی تاثیرگذار است.
شاخص قیمت تولیدکننده (PPI) شامل گروهی از مولفه ها است که میانگین تغییر در قیمتهای فروش دریافتی توسط تولیدکنندگان داخلی کالا و خدمات را در طول زمان اندازهگیری میکند. PPIها تغییر قیمت را از دیدگاه فروشنده اندازه گیری میکنند. وجه تمایز این شاخص با شاخص های دیگر، مانند شاخص قیمت مصرف کننده (CPI) این است که تغییر قیمت را از دیدگاه خریدار اندازه گیری میکند، قیمتهای فروشندگان و خریداران ممکن است به دلیل یارانههای دولتی، مالیات فروش و مالیات غیر مستقیم و هزینههای توزیع متفاوت باشد. این شاخص در تصمیم گیری سیاست گذاران، تولید کنندگان، از اهمیت خاصی برخوردار است. در این مقاله به معرفی و بررسی بیشتر این شاخص می پردازیم.
شاخص PPI چیست؟
شاخص PPI یا قیمت تولید کننده گزارش ماهیانه ای است که توسط اداره کار منتشر میشود و تغییرات قیمتی که توسط تولیدکنندگان ارائه میشود را اندازه گیری میکند. PPI مخفف عبارت Producer Price Index به معنای شاخص قیمت تولید کننده است. این شاخص از منظر تولید کننده محاسبه می شود (تورم تولید کنندگان) و تعریف ساده آن یعنی میانگین قیمت کالاها و خدمات در محل تولید، در واقع میانگین قیمتی که تولید کنندگان محصولات خود را به عمده فروشان می فروشند. تفاوت PPI و CPI (شاخص قیمت مصرف کننده) این است که CPI تغییرات قیمت کالاها و خدمات پرداخت شده توسط مصرف کنندگان را اندازه گیری میکند.
شاخص قیمت تولید کننده در هفته دوم هر ماه منتشر میشود و شامل داده های ماه قبل است. علاقه مندان و فعالان بازارهای مالی می توانند این آمار را به صورت درصد تغییرات در بعد ماهیانه و یا سالیانه مشاهده کنند درست است که PPI شاخص مهمی است و هم جهت با CPI عمل میکند اما به اندازه CPI مهم نیست و در تشخیص تورم به خوبی آن عمل نمیکند.
محاسبه شاخص قیمت تولید کننده
در طبقهبندی PPI سه ساختار اصلی وجود دارد که برگرفته از یک مجموعه اطلاعات قیمتی ارائه شده توسط شرکت ها به اداره آمار و مشاغل(BLS) می باشد:
طبقه بندی صنعت
شاخص قیمت تولید کننده برای یک صنعت، مقیاسی از تغییرات قیمتهای دریافتی برای محصول فروخته شده آن صنعت (تولید خالص آن) است. در ایالات متحده PPI تقریباً 535 شاخص قیمت صنعت را در ترکیب با بیش از 4000 زیر مولفه خط تولید محصول و دسته بندی محصول و همچنین تقریباً 500 شاخص برای گروه بندی صنایع منتشر میکند. دستورالعملهای شاخص سیستم طبقهبندی صنعت آمریکای شمالی (NAICS) قابلیت مقایسه با مجموعه گستردهای از دادههای مبتنی بر صنعت را برای سایر برنامههای اقتصادی، از جمله بهرهوری، تولید، اشتغال، دستمزد و درآمد فراهم میکند.
طبقه بندی کامودیتی (کالاها)
محصولات و خدمات را بر اساس شباهت یا ترکیب مواد، بدون توجه به طبقهبندی صنعتی مؤسسه تولیدکننده، سازماندهی میکند. این سیستم منحصر به PPI است و با هیچ ساختار کدگذاری استاندارد دیگری مطابقت ندارد. در مجموع، PPI بیش از 3700 شاخص قیمت کامودیتی برای کالاها و حدود 800 شاخص برای خدمات (تعدیل فصلی و بدون تعدیل فصلی) منتشر می کند، که بر اساس محصول، خدمات و استفاده نهایی سازماندهی شدهاند.
طبقه بندی بر اساس میزان فرآوری
در این بخش از شاخصهای کالاها، خدمات ساخت وساز محصولات و تولیدات ثانویه با توجه به نوع خریدار و میزان پردازش فیزیکی یا مونتاژ محصولات انجام شده، طبقه بندی میکنند.
سایر ساختارهای قابل انتشارعبارتند از:
- شاخص قیمت تولید کننده بر اساس ماندگاری محصول
- شاخص گروه بندی کامودیتیهای ویژه (مانند محصولات فلزی ساخته شده و محصولات کارخانه نساجی).
آمار PPI را از کجا دریافت کنیم؟
درست مانند سایر شاخص های اقتصادی می توانید آمار PPI را از طریق تقویم های اقتصادی به صورت آنی در لحظه انتشار مشاهده نمایید اگر وقت کافی برای پیگیری اخبار ندارید یا هنوز نمیتوانید به درستی این داده ها را تفسیر کنید میتوانید با عضویت رایگان در کانال ما همه اطلاعاتی که هنگام معامله باید به آن توجه کنید را دریافت کنید.
انتشار آمار PPI و نحوه تاثیر آن بر فارکس
در لحظه انتشار خبر اگر شاخص PPI افزایشی منتشر شود با توجه به سیاست های بانک مرکزی ارز مربوطه، می تواند باعث قدرت آن ارز شود و در صورت انتشار کاهشی آن تاثیر برعکس دارد. چرا که همانطور که بالاتر گفته شد این آمار نشان دهنده میزان تورم در یک کشور است. به طور کلی تورم تا حدودی برای اقتصاد یک کشور ضروری است. و سیاست گذاری بانک های مرکزی اصولا در جهت نگه داشت تورم در محدوده 2-3 % است اگر این مقدار کمتر از 2 الی 3 درصد باشد تولید کنندگان دچار ضرر میشوند و کسی تمایلی به سرمایه گذاری ندارد.
از طرفی اگر تورم از میزان مشخصی بیشتر شود باعث کاهش قدرت خرید میشود از طرفی باعث کاهش ارزش پول یک کشور میشود. به طور مثال در حال حاضر دلار آمریکا به دلیل نرخ تورم نسبت به دهه های پیش ارزش کمتری دارد.
به طور خلاصه در صورتی که آماری که منتشر میشود مثبت باشد نشان میدهد که قیمت بخش تولیدی افزایش می یابد و این مورد در نهایت بر روی قیمت مصرف کننده نیز تاثیر میگذارد و باعث افزایش تورم میشود بنابراین به دلیل اینکه گزارش PPI قبل از CPI منتشر میشود میتوان از آن برای پیش بینی نرخ تورم و بهره استفاده نمود.
اطلاعات تکمیلی در مورد PPI در مقالات بعدی خدمت شما ارائه می شود.
آخرین خبر ها
آخرین مقالات
پیشنهادات معاملاتی
سلام. متاسفانه نویسنده این مقاله حتی یک بار متن مقاله رو نخوانده که ایراد نگارشی و محتوایی دارد. حتی اگه کپی هم کرده باشد خوب بود که یک بار با دقت متن را مطالعه میکرد. اگر بخواهم از ایرادهای نگارشی این مقاله بنویسم پیام طولانی می شود. واقعا حیف است که دقت لازم را ندارید.